Ulje crnog kima
Hladno prešano ulje marelice

Može biti ekstra djevičansko hladno prešano (koje ima miris i okus po kokosu) i hladno prešano (koje nema nikakav miris ni okus). Razlika u tomu je da djevičansko dolazi nakon prvog prešanja, a hladno prešano dolazi iz nekog od idućih prešanja te se podvrgava procesu uklanjanja mirisa (zagrijavanjem na 200 stupnjeva), no u tom procesu se ne uništava laurinska kiselina ali se gubi jedan dio vitamina. Za pripremu hrane je svejedno koje ćete ulje koristiti (jer ga svakako zagrijavate), no za direktnu upotrebu je bolje djevičansko ulje.

Osnovni sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina, koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje te nas tako štiti od mnogih bolesti. Jedini drugi izvor laurinske kiseline je majčino mlijeko, a poznato je da mlijeko izgrađuje imunološki sustav tek rođenog djeteta, pa je jasno o kako se važnoj namirnici radi. Drugi je sastojak kokosovog ulja kaprilna kiselina koja potiče razvoj "dobrih" bakterija, posebice bakterija mliječne kiseline. Kaprilna kiselina pozitivno djeluje na liječenje kandide te uništava parazite u probavnom traktu.
Prednost kokosovog ulja pred drugim uljima su i srednjelančane masne kiseline, koje se u ljudskom organizmu lako probavljaju i apsorbiraju te ne opterećuju probavni sustav. Ove masne kiseline ne ugrožavaju krv već direktno odlaze u jetru, gdje se pretvaraju u energiju. Upravo zbog energije koju dobiva iz kokosovog ulja, tijelo duže zadržava osjećaj sitosti. Zbog toga je kokosovo ulje izvrstan izbor i za one koji se bore s viškom kilograma. Ova vrijedna namirnica pomaže pri sniženju kolesterola, pospješuje apsorpciju vitamina i važnih minerala poput kalcija, magnezija i željeza. Redovito korištenje kokosovog ulja doprinosi održavanju zdravlja crijeva, smanjenju tjelesne težine i normaliziranju metabolizma.
Prof. Mary Enig - međunarodni stručnjak s područja kemije lipida – provela je brojna istraživanja o kokosovom ulju.

Ekstra djevičansko ulje kokosa povoljno djeluje kod

  • kožne bolesti i rane
  • artritis i reuma
  • ugrizi kukaca
  • ispadanje kose
  • bolesti desni
  • crijevni paraziti
  • probavne smetnje
  • virusne i bakterijske infekcije
  • gljivice
  • zloćudne bolesti
  • dijabetes
  • oslabljen imunitet
  • kronični umor
  • migrena
  • depresija i tjeskoba
  • oslabljena koncentracija i pamćenje
  • Parkinsonova bolest
  • Alzheimerova bolest
  • Crohnova bolest

Osim za zdravlje unutrašnjih organa, kokosovo ulje se koristi za masažu i njegu kože i kose.U masaži udova i zglobova, kokosovo ulje ima protuupalno djelovanje. Pomaže kod gihta, artritisa, reume, bolova u zglobovima i oteklina.Ono hrani kožu, čini ju mekšom i elastičnijom, sprečava stvaranje bora i staračkih pjega.Kokosovo ulje potiče rast folikula, hrani i regenerira kosu. Zbog toga se ovo ulje često koristi u pakunzima za njegu kose.Najbolje je koristiti kokosovo ulje u sirovom obliku jer na takav način dobivate najveću dobrobit od njegovih ljekovitih sastojaka.
Međutim zbog izuzetne otpornosti na visoke temperature, kokosovo možete koristiti za pečenje ili prženje hrane - za razliku od drugih ulja koja na višim temperaturama drastično mijenjaju svoja svojstva te postaju kancerogena.Na hladnijoj temperaturi kokosovo je ulje u čvrstom stanju pa ga se zove i kokosova mast, a na oko 23 stupnja prelazi u tekuće stanje.


Preporučena dnevna količina je dvije do četiri žlice hladno prešanog kokosovog ulja dnevno.

Navedeni podaci su informativnog karaktera i ne služe u svrhu dijagnosticiranja i liječenja. Čuvati na hladnom i tamnom mjestu.

Vaša košarica  

Nema proizvoda

Ukupno 0,00 kn
Dostava (30,00 kn)

* PDV je uračunat u cijenu.

Pregled Pošalji

Hladno prešana ulja